Matematický klokan je mezinárodní soutěž pro žáky základních a středních škol. Byla vytvořena podle vzoru soutěže pořádané v osmdesátých letech minulého století v Austrálii. První ročník Matematického klokana se konal roku 1991 ve Francii, později se soutěž rozšířila nejprve do zemí Evropy a postupně i na další kontinenty. Státy, v nichž se pořádá Matematický klokan, jsou sdruženy v asociaci Kangourou sans frontieres, jejíž koordinační centrum je v Paříži. V roce 2016 bylo těchto zemí přes šedesát a počet soutěžících přesáhl 6 milionů. V současnosti je v asociaci asi 110 států a územních celků. V naší zemi se soutěž Matematický klokan konala poprvé v roce 1995.

Úkoly v této soutěži jsou postaveny tak, že úspěch soutěžícího závisí více na jeho schopnosti logicky a matematicky myslet, než na tom, jak dobře zvládá postupy vyučované ve škole. Mezi výsledky v soutěži a školním prospěchem proto lze sice najít určitou míru korelace (statistické závislosti), ale běžně se objevují i výrazné rozdíly.

Letošní 17. ročník Matematického klokana proběhl dne 22. března 2024.

V kategorii Cvrček (2. a 3. ročník ZŠ) dosáhli na naší škole nejlepších výsledků Lukáš Deutsch, Tomáš Kostečka a Jan Pavlásek, všichni ze třídy 3. A.

V kategorii Klokánek (4. a 5. ročník) to byli Jakub Kalianko a Eduard Hovančík z 5. A, na třetím místě pak Aneta Hokrová ze třídy 4. A.

V kategorii Benjamín (6. a 7. ročník) se umístily na prvních třech místech Nela Sobotková ze 6. B, Anna Pávková ze 7. A a Linda Nováková ze 6. B.

Pro poslední dva ročníky ZŠ je určena kategorie Kadet. V ní byli nejúspěšnější Lukáš Prášil z 9. A a Adam Strejček z 8. A. O třetí a čtvrté místo se dělí Valérie Stiskalová a Tomáš Prášil, oba z 9. A.

Jan Kábrt

Matematický klokan 2